
HAFB COVID-19 FAQs 

Travel - Updated 24 July 2020 

Q1: When I am off-duty, can I travel outside of the local area? 

A1: Yes, personnel may travel outside of the local area when off duty. However, all Holloman personnel 
who plan to gain base access must stay within the state of New Mexico except for those who live in El 
Paso, Texas, and have been pre- approved/have a letter signed by their unit commander for access (see 
latest base access posture FAQ and directive). 

Be aware that not all businesses are open, or are open with capacity limits. 

Individuals are required to wear a face covering or mask in public spaces except when eating, drinking 
or exercising or unless otherwise advised by a health care provider. 

Q2: How will I know if my travel destination is unrestricted? 

A2: Unrestricted travel is authorized when both the point of departure and destination are “green.” 

Green states, territories and host nations are defined by the Under Secretary of Defense for Personnel 

and Readiness. Green installations, facilities and locations are defined by the owning service secretary. 

Both lists are consolidated on myPers and published weekly at: 

https://mypers.af.mil/app/answers/detail/a_id/47788 

They will also be updated on the Wing SharePoint: (https://usaf.dps.mil/:f:/r/sites/aetc- 

hmn/49_WGSTAFF/Shared%20Documents/0.%20COVID-19%20Information?csf=1&web=1&e=EbFRLv) 

in the resources tab. 

Q3: What if my travel destination is restricted? 

A3: When the conditions for unrestricted travel in paragraph 2 are not met, travel is only permissible 

under an exemption category or waiver by the appropriate waiver authority. For a full list of 

exemptions and waiver criteria, reference the stop movement execution guidance on myPers at: 

https://mypers.af.mil/app/answers/detail/a_id/46605. 

Q4: If I plan to take leave, what steps do I have to take? 

A4: For travel outside New Mexico, the requesting member must provide an itinerary to include, but 

not limited to: departure date, departure location, mode of travel, overnight stops, arrival date and 

arrival location. All itineraries must be approved by your Sq/CC commander prior to departure. More 
information and documents can be found at https://www.holloman.af.mil/COVID-Travel/.

Q5: If I travel outside of the local area, will I automatically be put on restriction of movement? 

A5:  If you travel outside of the state of New Mexico, required ROM/mitigation measures will be 

annotated on the signed travel itinerary and reviewed within 7 days of departure for changing 

conditions. ROM measures will be dependent on your travel location. 

Q6: I am an incoming Airman who will be stationed at Holloman soon. What do I need to know before 

I arrive at Holloman AFB? 

A6: Holloman has a plan in place to help you. If you do not already have a sponsor, or are in contact 

with someone in your unit, please call the Holloman Public Affairs office at (575) 572-7381. If you will 

reside on base, you will be allowed on base after you are screened and given further direction by our 

public 
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health professionals. In the event you are placed in quarantine for precautionary measures, your unit 

will ensure you are taken care of with food, supplies, etc. 

Q7: I was supposed to PCS this summer, is that still happening? 

A7: A lot of factors are weighed when it comes to moving individuals their families around. This 

movement is approved on a case by case basis. The number one priority is the health and safety of our 

members and our families. For more PCS guidance, we will proceed in accordance with Air Force 

permanent change of station (AFPC) guidance located on the myPers website. 

Q8: Will use or lose leave be waived since I can’t take leave? 

A8: The Department of Defense recently updated its use or lose policy. “With the leniency granted due 

to the pandemic travel restrictions, service members can now accrue a leave balance of up to 120 days 

until Sept. 30, 2023.” 

For more additional questions not addressed in our directives or FAQs, please call public affairs at (575) 

572-7381.




